NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5, MAJ 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Kalendarium

18 maj – 17 juni

Mässhallarna har mestadels tagit sommarlov, men World Bioenergy 2010 i Jönköping pockar ändå på vår uppmärksamhet. Utomlands, eller i teverutan, kan du bland annat njuta av Eurovision Song Contest i Oslo och av fotbolls-VM i Sydafrika. Men glöm inte att fira din mamma den 30 maj och ditt land den 6 juni!
18 maj–31 oktober
Världsutställningen i Shanghai i Kina fortsätter sedan den 1 maj, den största i sitt slag någonsin. Det finns i vanlig ordning en stor svensk paviljong på plats, i år på 3 000 kvm.
www.expo2010.se

18–23 maj
Den årliga filmfestivalen i Cannes på Rivieran pågår sedan den 12 maj. 2009 vann tyska ”Det vita bandet” festivalens finaste pris, Guldpalmen. Vilken film vinner i år?
www.festival-cannes.com

18–23 maj
Herrarnas ishockey-VM, som i år spelas i Köln, Mannheim och Gelsenkirchen i Tyskland, avslutas. Ska Ryssland vinna VM-guld för tredje året i rad, eller är det Sveriges tur i år?
www.ishockeyvm.de

19–21 maj
På Yrkes-SM på Svenska Mässan i Göteborg tävlar ungdomar upp till 22 år i att mura, anlägga trädgårdar, klippa hår, designa webbsidor, lacka bilar, ge omvårdnad och annat.
www.yss.se

20 maj
I dag ska de företag som redovisar den periodiska sammanställningen för april (tidigare kallad kvartalsredovisning) på pappersblankett ha lämnat in denna.
www.skatteverket.se

22 maj
Sveriges största löpningsevenemang Göteborgsvarvet arrangeras för 31:a gången. Över 58 000 kvinnor och män försöker springa 21 kilometer runt Göteborg.
www.goteborgsvarvet.com

22–23 maj
Pingsthelgen är årets höjdpunkt för Pingströrelsen. På pingstdagen, 50 dagar efter påsk, ska Den helige ande ha kommit ner till Maria och lärjungarna för att göra dem frimodiga.
www.pingst.se

25 maj
I dag ska den periodiska sammanställningen för april (tidigare kallad kvartalsredovisning) vara inlämnad även för de företag som redovisar elektroniskt.
www.skatteverket.se

25–27 maj
Mässan World Bioenergy 2010 arrangeras på Elmia-mässan i Jönköping. 81 talare från 28 länder, men också gott om tillfällen att knyta viktiga affärskontakter inom bioenergi.
www.elmia.se/worldbioenergy

26 maj
Sista dagen för företag som omsätter över 40 miljoner att betala momsen för april, och skicka in skattedeklaration för moms, arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för mars.
www.skatteverket.se

27 maj
Klockan 09.15 presenterar Konjunkturinstitutet sin Konjunkturbarometer för företag (månad) och hushåll. Är det snart dags för sommar även för konjunkturen?
www.konj.se

29 maj
Final i Eurovision Song Contest 2009 i Telenor Arena i Oslo. Den 27 maj är det semifinaldags för Sveriges bidrag: Anna Bergendahl med låten ”This is my life”. Har du inte fått biljetter så kan du kika på finalen i SVT.
www.escsweden.com eller www.eurovision.tv

29–30 maj
Den 59:e internationella kosmetikmässan Cidesco anordnas på Stockholmsmässan. Parallellt äger mässan Hud & Kosmetik rum, det är kort sagt en toppenhelg för alla sminkintresserade!
www.cidesco-stockholm2010.com

30 maj
Mors dag. Glöm inte att fira din mamma lite extra just i dag, utan henne skulle du ju inte finnas över huvud taget! Mors dag firades för första gången i USA 1905 och i Sverige 1919.
www.mothersdaycelebration.com

30 maj
Årets höjdpunkt för Sveriges travälskare, Elitloppet på Solvalla i nordvästra Stockholm, som har arrangerats sedan 1952. I fjol vann Torvald Palema loppet, med kusken Åke Svanstedt.
www.elitloppet.se

30 maj–1 juni
På Swedish Workshop på Stockholmsmässan, arrangerad av Visit Sweden och Stockholm Visitors Board, kan du presentera ditt utbud för researrangörer från Europa, Asien och USA.
http://partner.visitsweden.com

31 maj
FN:s internationella dag mot tobaksbruk. Kanske dags att fimpa för gott eller att sluta snusa?
www.un.org

1 juni
I våra numera temadagsspäckade år är det nu dags att fira Mjölkens dag och Mobilfria dagen. Men varför inte? Tar du ett glas mjölk och stänger av mobilen i dag mår du bättre!
www.mjolkframjandet.se och http://sv.wikipedia.org

5 juni
Internationella Världsmiljödagen (World Environment Day). Många olika miljöaktiviteter runt om i Sveriges kommuner, och jorden runt. Högtidlighålls sedan 1972.
www.unep.org/wed

5 juni
Stockholm Marathon 2010. Hela 20 136 kvinnor och män väntas av olika skäl försöka springa 42 195 meter runt Stockholm på en och samma dag. Start klockan 14 i vanlig ordning.
www.stockholmmarathon.se

6 juni
Sveriges nationaldag och Svenska flaggans dag. Firas till minne av den 6 juni 1523, då Sverige åter blev en självständig stat. Medborgarceremonier för nya svenska medborgare.
www.nationaldagen.se

6–19 juni
Love Stockholm 2010 är en gatufestival som är tänkt att gå i kärlekens tecken. Musik, konst, kultur, mat, mode, design och historia utlovas, liksom ett prinsessbröllop som grand finale.
www.stockholm.se/love2010

8 juni
Den amerikanska soulsångerskan Whitney Houston uppträder klockan 19.30 i Ericsson Globe i Stockholm, hennes enda spelning i Sverige och den första i vårt land sedan 1999.
www.globearenas.se

9–12 juni
Sweden Rock utanför Sölvesborg, festivalen för dem som gillar hård musik och svart läder men inte vill klippa sig. Spelar gör bland andra Guns nŽRoses, Aerosmith och Billy Idol.
www.swedenrock.se

11 juni–11 juli
Fotbolls-VM i Sydafrika är, ursäkta vinter-OS, årets internationellt sett största idrottshändelse. Sverige deltar dock tyvärr inte. I öppningsmatchen klockan 16 spelar Sydafrika mot Mexiko.
www.fifa.com/worldcup

14 juni
Skattedeklarationsdag för företag som omsätter under 40 miljoner, inklusive momsbetalning. Även större företag ska betala arbetsavgivaravgifter och avdragen skatt i dag.
www.skatteverket.se

17 juni
Nu är det bara två dagar kvar till det stora bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Läs gärna mer om alla förberedelserna på kungafamiljens egen webbplats.
www.royalcourt.se

Publicerad 2010-05-18