NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 5, MAJ 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Det behöver inte vara så svårt att skriva en affärsplan. Håll den kort och aktuell!
Istockphoto
ENTREPRENÖRSSKOLAN

Så gör du en affärsplan

En affärsplan gör det lättare för ditt företag att växa och utvecklas, och är ett måste om du behöver omfattande finansiering. Men de allra flesta företag saknar en affärsplan.
Har du som privata mål att bli av med kulmagen, att dina barn ska bli bra på språk och att åka till Tahiti ökar sannolikheten betydligt att du ska lyckas om du skriver ner dina mål och hur du ska nå dem.

På samma sätt fungerar det med företag. En affärsplan gör det betydligt lättare för ditt företag att växa och utvecklas.

Håll planen levande
– Ja, det är ofta först när vi skriver ner saker som det börjar hända något. Affärsplanen bör man se som ett styrmedel i verksamheten, ett levande dokument man tittar på ofta, säger Peter Ekman, rådgivare inom affärsutveckling på Almi Företagspartner i Stockholm.
– Dessutom är affärsplanen viktig som samlande dokument, många företag går under för att olika delägare har olika agendor, tillägger han.

Trots detta bedömer han att en majoritet av Sveriges företag saknar en affärsplan, och han vill gärna avdramatisera begreppet.
– Jag brukar säga att bara man vet vem man själv är, vilka som jobbar i ens företag, vad det gör och vad man vill med företaget så kan man skriva en affärsplan.

Inte lång, men genomtänkt
Hur affärsplanen ska se ut bestämmer man själv, den behöver inte alls vara särskilt lång.
– Men de som behöver omfattande, extern finansiering bör ha en ordentlig affärsplan. Banker och riskkapitalister brukar fråga efter en sådan, tipsar han.

Peter Ekman säger att affärsplaner är precis lika viktiga för nystartade företag som för familjeföretag från 1922. Och det är inte alls bara innovatörer som behöver dem.
– Det är minst lika viktigt för till exempel en butik eller ett konsultbolag att ha en affärsplan, menar han.
Läs gärna här nedan Peter Ekmans tio goda råd om affärsplaner.


Tio goda råd om affärsplaner
Från Peter Ekman, rådgivare inom affärsutveckling, Almi Företagspartner, Stockholm.

  1. Skriv ner företagets mål på kort och lång sikt. Var vill ni vara om ett och tio år? Vilken är er vision och er potential? Ha dessa mål i bakhuvudet när du skriver din affärsplan!
  2. Beskriv din affärsidé. Vilka är era produkters eller tjänsters fördelar respektive nackdelar. På vilka sätt är dessa unika, kan och bör ni bredda ert utbud och/eller skaffa patent?
  3. Beskriv de som äger och arbetar i företaget. Vilka kompetenser, erfarenheter och nätverk finns respektive saknas? Outnyttjade resurser? Vad kan ni hyra in i stället att göra själva?
  4. Beskriv era kunder. Varför och hur köper de av er och hur knyter ni de mest lönsamma närmare? Gör en marknadsplan över hur ni ska lyckas nå fler kunder. Samarbeten? E-handel? Export?
  5. Beskriv era konkurrenter. Vilka styrkor och svagheter har de, vad kan ni lära dig av deras framgångar och misstag? Fråga kunder och utomstående om vad de tycker om er och andra!Preliminära siffror visar att Skatteverket betalat ut cirka 14 000 kronor i snitt per person som sökt avdrag för husarbete 2009.
  6. Beskriv marknaden. Växer den, av vilka tekniska och andra skäl förändras den? Hur utvecklas prisbilden? Följ utvecklingen kontinuerligt genom omvärldsbevakning!
  7. Beskriv elementa, som vilken företagsform, vilka avtal och vilken utrustning ni har och vilka lokaler och vilken ort ni finns i. Ifrågasätt allt, och lista för- och nackdelar med valen!
  8. Granska ekonomin! Uppskatta framtida intäkter, utgifter och kapitalbehov, och analysera nyckeltalen. Hur kan ni höja likviditeten? Behövs extern finansiering, och hur får ni sådan?
  9. Vilka möjligheter och hot finns det för/mot ditt företag? Gör upp preliminära tillväxt- respektive åtgärdsplaner. Skriv också ner alla vilda idéer så att ni har dem på pränt!
  10. Uppdatera affärsplanen när du får nya idéer och när det händer något viktigt i er bransch eller på marknaden, eller åtminstone ett par gånger per år. Lycka till!
 


Länk här
Av: Johan Finns.
Läs tidigare Entreprenörsskolan

Entreprenörsskolan Steg 1
Entreprenörsskolan Steg 2
Entreprenörsskolan Steg 3
Entreprenörsskolan Steg 4
Entreprenörsskolan Steg 5
Entreprenörsskolan Steg 6
Entreprenörsskolan Steg 7
Entreprenörsskolan Steg 8


Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-05-18