NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, JUNI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!
FRÅGA BANKEN

Hur skyddar jag mina exportaffärer från valutaförlust?


Stora svängningar i valutakursen betyder mycket för resultatet på sista raden i alla bolag och går valutan åt fel håll kan det radera ut vinsten. Därför gäller det att skydda sig så långt det går.
Det är inget trolleri, risktänket bör vara lika i små som stora bolag. Mindre företag har samma möjligheter som stora bolag att skydda sig mot valutarisker.

Först finanskris och sedan turbulens kring euron utlöst av kraftiga underskott i de grekiska statsfinanserna. Vågorna har gått höga på valutamarknaden och ökat osäkerheten för många småföretag med export- och importaffärer.

Kursen euro mot svenska kronor har pendlat mellan 9,40 och 11,70 de senaste 18 månaderna vilket gjort det svårt att inte bara förutse framtida kostnader och intäkter, utan också att överblicka den faktiska valutaexponeringen.

Många småföretag har lika stor procentuell andel utlandsaffärer som storbolagen. När kronkursen på relativt kort tid kan svänga 20–30 procent är det få bolag som har marginaler nog att klara det utan valutasäkringar.

Det allra bästa är om du kan fakturera i svenska kronor och låta motparten ta valutarisken. Tyvärr är det inte många mindre företag som lyckas med det.

Det enklaste och vanligaste sättet att skydda sig är att göra en terminsaffär med banken. Då är valutakursen redan bestämd och du vet i förväg vad du får betalt, att kostnaderna är täckta och att det blir vinst enligt kalkylen. Då kan du sova bättre om natten och slippa oroa dig för valutan.


Läs mer om hur du minskar valutarisken

Försök fakturera i svenska kronor för dina Europaaffärer, uppmanar Swedbanks Lars-Åke Pettersson.
Olika sätt att minska valutarisken
  • Valutaoption: En köpt option ger innehavaren rätten men inte skyldigheten att köpa eller sälja valutan till ett förutbestämt pris under en begränsad tid.
  • Termin: Priset på till exempel euro, dollar eller norska kronor vid ett visst datum är bestämt i förväg.
  • Flexibel termin: Ger rätten att sälja till en viss kursnivå.
  • One by two: Ger rätt att sälja till bättre nivåer än terminskursen.
 


Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-06-01