NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 6, JUNI 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Tänk efter innan du sänker aktiekapitalet

Den 18 februari sänktes miniminivån för aktiekapital i bolag från 100 000 till 50 000 kronor. Många företagare välkomnade den nya lagen, men Urban Rydin, skattechef på LRF Konsult, höjer ett varningens finger.
Sänkt aktiekapital – bra eller dåligt för företaget? Det beror på vad du har för verksamhet och hur du planerar att utvidga den.
    – Det gäller att noga analysera vad effekten blir av att sänka aktiekapitalet. Vad har företaget för behov av likvida medel? Risken är att man hamnar farligt nära gränsen för kontrollbalansräkning om man tar ut pengar ur bolaget. Dessutom minskar företagets möjligheter till finansiering och i vissa fall måste bolagsordningen ändras om aktiekapitalet sänks, säger Urban Rydin.

Sällan skattefritt

Många företagare som sedan tidigare har det högre aktiekapitalet lockas nu av mer eller mindre oseriösa konsulter att sänka det till lägstanivån för att få ut skattefria pengar.
    – Det är olyckligt, dels eftersom pengarna sällan blir skattefria och dels eftersom bolaget urholkas på kapital, säger Urban Rydin.
    Visst kan det låta bra att få ut ”skattefria” medel ur bolaget, men fullt så enkelt är det inte. I de flesta fall blir pengarna inte skattefria. Om du till exempel grundade bolaget före 1995 och har ett anskaffningsvärde på 5 000 (företag grundade före 1973) eller 50 000 kronor (företag grundade mellan 1973 och 1995), och under åren har fondemitterat och därmed fått ett högre aktiekapital, så kan du antagligen inte ta ut mellanskillnaden skattefritt.

Mer överkomligt för småföretagaren

Däremot tycker Urban Rydin att den lägre nivån är ett bra alternativ för småföretagare som ska starta ett nytt aktiebolag. Då kan 50 000 kronor vara en mer överkomlig summa än den gamla nivån.
    – Men jag vill råda nyföretagare att inte per automatik tro att aktiebolag är den bästa företagsformen. Många gånger kan det vara väl så bra att ha enskild firma, åtminstone i starten. Sedan kan du ändra företagsform när företaget varit i gång en tid, bolaget växer och du börjar anställa.Urban Rydin på LRF uppmanar alla att tänka efter före: "Tro inte per automatik att aktiebolag är den bästa bolagsformen"

Om du sänker aktiekapitalet riskerar du:


... att bolaget blir av med likvida medel.

... att hamna farligt nära gränsen för kontroll- balansräkning.

... att få en skatte- konsekvens.
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-06-01