NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

FRÅGA BANKEN

Vad ska jag göra av mina pengar?

Ett angenämt problem är att ha för mycket pengar på sitt konto. För många företagare är det faktiskt ett faktum. Det behövs mycket pengar i vardagskassan. Men inte så mycket som många tror!
Alla företagare har ett företagskonto. Men tyvärr är det många som bara har ett företagskonto. Det gör oftast att allt för mycket pengar ligger på kontot som dels har noll procent ränta och dels är mest förenat med risk då det i många fall är kopplat till kort. Det första du bör göra är att öppna - minst - ett konto till.

För såhär är det: En bra grundstruktur är att pengarna delas i tre kategorier. Det första steget är just företagskontot. Här ligger pengar som behövs för den kortsiktiga verksamheten som fakturor och utgifter de närmsta dagarna. Räntan på företagskontot är noll, därför ska du ha så lite pengar som möjligt här.

Det användbara placeringskontot
Nästa steg är placeringskonto, kontot för lite längre sikt. Här ska skatteinbetalningar och en buffert för oförutsedda kostnader rymmas. Kanske finns andra regelbundna utgifter som bör sparas här. Placeringskonton kan man ha fler stycken, så det är lätt att organisera pengarna.

På placeringskontot ger pengarna ränta – den går upp och ner med styrräntan, så ibland är den lägre, ibland högre. Det bästa är att ha vanan att alltid för över ”extrapengarna” dit även när räntan är låg, för att ha rätt rutiner inne när den går upp.

Tänk säkert
Räntan är bara en anledning att föra över pengar till ett annat konto. Du riskerar inte heller att göra av med pengar som du måste spara till en viss betalning. Dessutom är det en säkerhetsfråga. Till företagskontot finns ofta kort kopplade och om alla pengar ligger där ökar risken att du bli av med allt vid ett eventuellt bedrägeri.

Sen kommer steg tre som handlar om framtida investeringar. Alla pengar som blir över bör investeras på olika sätt. HUr det kan se ut beror på hur mycket pengar som finns och vilken typ av investerare man är.

Alla är inte lika bekväma med att investera pengar. Ta det i så fall lugnt! Börja med en liten del, Kanske några tusenlappar. Det bästa är att starta ett mindre månadssparnade och att känna sig fram, sedan kan investeringen ökas på varje månad för att vänja dig successivt. Att månadsspara eller placera/investera över tid är ett bra och säkert sätt för placeringar mot aktie- och fondmarknaden. Man minskar risken avsevärt om man köper för mindre belopp och vid olika tillfällen och marknadslägen.

Om du är osäker – prata med en rådgivare på telefonbanken eller ditt lokala kontor, eller prova Swedbanks Placeringsguiden.

Joakim Lindström guidar i kontodjungeln.
Behöver du hjälp att placera dina pengar?
Använd Swedbanks hjälpmedel
Placeringsguiden
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-09-21