NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Därför har Kina tankarna på annat håll

Kina gick under andra kvartalet i år om Japan och blev världens näst största ekonomi efter USA. Men det är inget man skryter om i Kina.
– Nej, det nämndes bara i notiser här, det passar inte in i den bild som Kina vill förmedla av sig själv. Kina månar om sitt epitet utvecklingsland, i klimatförhandlingar och liknande, förklarar Axel Nordegren, företagsrådgivare på Swedbank i Shanghai.

Kinas BNP har växt med runt 10 procent per år de senaste 30 åren och landet stod sig väl genom den globala finanskrisen.
– Ett jättelikt stimulanspaket i form av investeringar i infrastruktur och bostäder, i kombination med order till bankerna att vrida på kreditkranarna, bar upp ekonomin då, berättar han.

Risk för låg avkastning

I dag är frågan om Kina återigen ska slå till bromsen via kvoterad utlåning, höjda räntor, regleringar eller andra åtgärder, nu när ekonomin går som tåget. Axel Nordegren säger att avkastningen på många av dagens investeringar riskerar att bli låg och att den låga räntan leder till fel- och överinvesteringar. Han påminner också om att Kina inte är någon marknadsekonomi i vanlig mening. 400 av Kinas 500 största företag kontrolleras av regeringen, alltså av kommunistpartiet. Efter krisen i USA pekar trenden dessutom mot ökad statlig inblandning i ekonomin.
– Men de största hoten mot fortsatt tillväxt i Kina är investeringsbubblor av olika slag. I synnerhet fastighetspriserna har stigit oroväckande snabbt på senare år, varnar han.

Kinas BNP-tillväxt har byggt på exportintäkter, vilka fått hjälp på traven av en lågt värderad valuta, och på utländska direktinvesteringar. Men nu talar Kinas ledare om att landet står inför ett vägskäl, att framtidens tillväxt ska bygga på inhemsk konsumtion. Kina ska gå från att vara ”världens verkstad” till att bli ”världens marknad”.

Vill vara miljövänlig

Kina välkomnar därför utländska företag inom konsumtion och service, liksom miljöföretag av alla slag. Man vill bli av med stämpeln som miljöbov.
– Men ska man lyckas i Kina måste man vara på plats och satsa seriöst. Halvhjärtade försök att etablera sig här misslyckas nästan alltid, säger han.

Swedbank och drygt 650 andra svenska företag har just nu egen verksamhet i Kina. Tillkommer gör ett stort antal svenska representationskontor. Klassikern, att flytta hela eller delar av sin tillverkning till Kina, är fortfarande populär.
– Men det kan vara svårt att hitta någon som vill tillverka mindre kvantiteter. Många kinesiska företag har små marginaler och är lönsamma tack vare sina volymer, förklarar Axel Nordegren.


Missa inte världsutställningen!
Sedan den 1 maj och till och med den 31 oktober anordnas världsutställningen World Expo 2010 i Shanghai. Utställningen har temat ”Better City, Better Life”, och 192 olika länder finns representerade, varav ett 40-tal med egna paviljonger.

– Om man har vägarna förbi Shanghai i höst ska man absolut inte missa världsutställningen, säger Axel Nordegren, företagsrådgivare på Swedbank i Shanghai.

Världsutställningen bedöms bli jordens mest besökta evenemang någonsin, med sammanlagt nära 90 miljoner besökare, eller ungefär en halv miljon (!) per dag.

– Utställningsområdet är enormt imponerande, men paviljongerna vänder sig till en kinesisk publik och är kanske inte riktigt lika lättillgängliga för svenskar som tidigare världsutställningar under senare år, berättar han.

Den svenska paviljongen är 3 000 kvm stor och har temat ”The Spirit of Innovation”, vilket illustreras av bland andra Pippi Långstrump och Alfred Nobel.
 

Världens största ekonomier
Vid det senaste årsskiftet hade inte Kina passerat Japan i BNP-ligan än. Här är listan över världens tio största ekonomier 2009. Vid sidan om Kina är även Indien en raket på listan. Sverige var 22:a, Norge 24:a, Danmark 29:a och Finland hade världens 34:e största ekonomi.
(Källa. Världsbanken).

(BNP-siffror i miljarder US-dollar)

1.USA14 256
2.Japan5 068
3.Kina4 909
4.Tyskland3 347
5.Frankrike2 649
6.Storbritannien2 175
7.Italien2 113
8.Brasilien1 572
9.Spanien1 460
10.Kanada1 336
11.Indien1 296
12.Ryssland1 231
 

Följ med Swedbank till Kina
Swedbank ordnar kontinuerligt företagsresor till Kina.
Anmäl ditt intresse
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-09-21