NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Rekordmånga nystartade företag

Det startades 18 procent fler nya företag under första halvåret 2010 än under samma period 2009. På mässan ”Eget Företag” finns mycket att hämta för både nya och gamla entreprenörer. Mässan väntas slå nytt besöksrekord i höst.
För att kunna starta företag behövs det en marknad; att konjunkturen gått upp är huvudförklaringen till ökningen.
– Av samma skäl startas det alltid flest nya företag i storstäderna. På mindre orter är efterfrågan lägre, förklarar Mats Evergren, marknadschef på Nyföretagarcentrums huvudkontor i Stockholm.

Mats påpekar att det finns en långsiktig trend mot ökat egenföretagande i Sverige, och ser statistiken som glädjande.

Majoritet väljer aktiebolag

Av de 35 264 nystartade företagen under det första halvåret valde 60 procent företagsformen aktiebolag. I vanliga fall brukar bara vart tredje nytt företag vara ett AB.
– Det beror i hög grad på att det sedan den 1 april räcker med 50 000 kronor som insatskapital i ett AB. Även att revisionsplikten för småbolag slopas den 1 november gör AB till ett mer attraktivt alternativ, förklarar Mats Evergren.

Majoriteten av de nya aktiebolagen är enmansföretag, vilka oftast betyder personer som enbart säljer sin egen tid.
– Om vi kan ta åt oss av äran för att fler startar eget? Kanske lite. Vi har rådgivare i över 200 kommuner, hos vilka man gratis kan testa sina affärsidéer.

Mässa väntas slå rekord

Mässan "Eget Företag" den 19–21 oktober på Stockholmsmässan är ett utmärkt tillfälle för nybakade och mer etablerade entreprenörer att suga åt sig tips och idéer om att utvecklas som företagare. I år väntas minst 10 000 personer söka sig till mässan där representanter från alla håll i företagsbranschen finns på plats. Här finns chans att träffa andra företagare och lära sig av deras misstag och framgångssagor. Det är rätt tillfälle att ställa frågor om hur man anställer, vilka försäkringar som behövs, vad man bör tänka på vad gäller redovisning och ekonomi och vilka tidningar som bör läsas. Kort sagt - utnyttja den gratis expertis som finns samlad. Dessutom kan du snabbtesta din företagsidé och gå på spännande föreläsningar. Andra begivenheter är som ”Bokförings-SM”, ”Stora Mentordagen”, ”Franchisedagen”, ”Starta företag inom vård och omsorg” och många andra.

Swedbank fins givetvis på plats. Läs mer om det här bredvid. – Du får inte missa Café Entreprenör, där duktiga företagare ger goda råd och inspiration till både nya och mer erfarna entreprenörer, tipsar Mats Evergren, som även är mässansvarig på arrangören Nyföretagarcentrum.


FOTNOT: Den positiva nyföretagartrenden fortsatte även i juli, då 2 937 nya företag registrerades, eller 17,2 procent fler än under juli 2009.

Nyföretagarboom i Västerbotten
– men flest nya i storstäderna
Störst ökning av nyföretagandet under det första halvåret 2010 skedde i Västerbottens län, med 31,3 procent jämfört med samma period 2009.

1.Västerbottens län31,3%(från 531 till 697)
2.Gävleborgs län29,5%(från 586 till 759)
3.Hallands län25,6%(från 773 till 971)
4.Västmanlands län25,1%(från 534 till 668)
5.Gotlands län22,7%(från 150 till 184)


Allra flest nya företag startades dock i storstadslänen.
1.Stockholms län10 883 nya företag
2.Västra Götalands län5 367 nya företag
3.Skåne län4 281 nya företag
4.Uppsala län1 105 nya företag
5.Östergötlands län1 063 nya företag

(Källa: Bolagsverket)
 

Träffa Swedbank på "Eget Företag"
Swedbank deltar i ”Eget Företag” i år och har varit med samtliga tidigare år som denna mässa har anordnats.

– Som företagarbank är det självklart att vara på plats. Jag ser mässan som en av årets absoluta höjdpunkter. Det är alltid väldigt spännande att få träffa företagare av olika slag, tycker Lena Okfors, segmentsansvarig för Småföretag på Swedbank.

Till montern är alla välkomna för att diskutera bankfrågor, få tips på smarta vardagstjänster som förenklar vardagen, prata placeringar och trygghetsfrågor, eller kanske bara sitta ner och vila benen en stund. Swedbanks monter brukar bli välbesökt, och Lena Okfors räknar med tre bråda men trevliga dagar den 19–21 oktober.

– Dessutom kommer det att finnas både roliga tävlingar och förmånliga erbjudanden i vår monter, berättar hon. Du hittar oss i monter B09:41. Välkommen!

Ett bra tips är att skaffa sig ett besökskort, värt 150 kronor, till ”Eget Företag”-mässan redan i dag. Det är nämligen helt gratis för den som registrerar sig via www.egetforetag.se!
 


Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-09-21