NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG - NR 7, SEPTEMBER 2010
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Samlade krafter ger unga chans till jobb

Ung och arbetslös, bidragsberoende och dränerad på energi efter otaliga bakslag i arbetssökandet. Det är verklighet för en stor del av Sveriges unga. Men det går att ändra på. Genom projektet Unga Jobb har över tusen ungdomar fått praktiktjänst på mindre än ett halvår.
Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem i dag. För den som är fast i arbetslöshet och aldrig fått en chans att komma in på arbetsmarknaden kan situationen te sig hopplös.

– För att få jobb krävs erfarenhet, men hur får man det om man aldrig får chansen att komma ut och arbeta? Då är det lätt att ge upp, självförtroendet sjunker och man hamnar i en nedåtgående spiral. Därför är det oerhört viktigt att hjälpa ungdomar att komma in i arbetslivet, säger Patricia Kempff, tidigare jobbcoach på Arbetsförmedlingen och numera projektledare för satsningen Unga Jobb på Swedbank.

En fot in i arbetslivet

Unga Jobb startade i början av 2010 på initiativ av Swedbank och Sparbankerna i samarbete med Arbetsförmedlingen och ett antal kommuner och företag i landet. Syftet är att arbetssökande ungdomar mellan 18 och 24 år, som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och har varit arbetslösa i minst tre månader, ska få kvalificerade praktikplatser på lokala företag i kommunen. På så vis får de in en fot på arbetsmarknaden och erbjuds värdefulla kontaktytor och jobberfarenheter samtidigt som arbetsgivaren bygger viktiga relationer med unga.

– Bankens roll är att samla ihop det lokala näringslivet på orten, våra företagskunder och nätverk, så att de får upp ögonen för möjligheten att erbjuda praktikplats. Vi förmedlar inte platser, men vi väcker tanken och är även själva med och erbjuder praktikplatser inom banken. Kraften i Unga Jobb ligger i ett lokalt och brett engagemang som involverar näringslivet, kommunen och Arbetsförmedlingen, säger Patricia Kempff.

Arbetsgivaren betalar ingenting. Ersättningen till praktikanten kommer från Försäkringskassan, och Arbetsförmedlingen står för försäkringskostnader. Under tre månader får ungdomarna prova olika arbetsuppgifter inom företaget. När halva tiden har gått har praktikanten ett utvecklingssamtal med sin handledare för att gå igenom mål och erfarenheter samt få feedback. Vid första mötet får man dessutom återkoppling både på intervjun och ansökningshandlingarna, en värdefull hjälp för många oerfarna ungdomar. KappAhl är ett av de företag som stödjer Unga Jobb.

Många får chans på KappAhl

– KappAhl har en lång tradition av att ta in praktikanter i verksamheten. Varje år ger vi 800 praktikanter möjlighet att se detalj- och modebranschen som en framtidsbransch. Därför är det naturligt för oss att även stödja projektet Unga Jobb, säger Anna-Lena Wendt på KappAhls personalavdelning, och fortsätter:

– De flesta får plats i våra butiker, men även på vårt huvudkontor tar vi in ett 40-tal praktikanter per år, främst från olika textilutbildningar. Praktikanterna bidrar med nya idéer, entusiasm och stort engagemang. Flera av dem får också anställning efter avslutad praktik.

Under de sex månader som projektet pågått har det hittills skapats över tusen nya praktikplatser eller jobb åt ungdomar via Unga Jobb, och målet är att skapa ytterligare tusen platser under hösten 2010.


Unga Jobb i korthet:
Kvalificerad praktik i 90 dagar för ungdomar mellan 18 och 24 år
Ingen arbetsgivarkostnad
Ersättning via Försäkringskassan till praktikanten Praktikanten är försäkrad via Arbetsförmedlingen

Vill ditt företag också ta emot en praktikant via Unga Jobb? Tag kontakt med den lokala arbetsförmedlingen på din ort och hänvisa till Unga Jobb. Eller kontakta Patricia Kempff, projektledare Unga Jobb på Swedbank. Förbered dig gärna genom att fundera på vilken profil du önskar att din praktikant ska ha, vilka arbetsuppgifter du kan erbjuda och vad du har för förväntningar på projektet.

Kontaktinfo:
Patricia Kempff, projektledare Unga Jobb på Swedbank.
Telefon: 08-585 903 58
E-post: patricia.ext.kempff@swedbank.se
 

Telge Tillväxt
I Södertälje pågår ett annat projekt där ungdomar är i fokus. Telge AB är initiativtagare och har tillsammans med ett antal stora börsnoterade företag, däribland Swedbank, bildat bolaget Telge Tillväxt, ett bemanningsföretag som hyr ut ungdomar för enklare arbeten i Södertälje med omnejd. Målet med projektet är att halvera ungdomsarbetslösheten på tre år.
 

Vill du erbjuda praktikplats
Anmäl ditt intresse
 

Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2010-09-21