Nyhetsbrevet Bättre Affärer Tips och inspiration för dig som är företagare
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

Mentorskap får företag att lyfta

Mentorskap av olika slag blir allt vanligare. Fler och fler inser att en mentor kan bli ett lyft för företagandet.

Samma visa år efter år och resultatet står och stampar? Gått slentrian i företagandet och ont om nya idéer? Eller kanske lite svårt att komma igång?
– Då är det hög tid att skaffa sig en mentor, råder Mariah ben Salem Dynehäll, chef på Drivhuset Göteborg.

I större företag är det vanligt att mer erfarna medarbetare hjälper kolleger på traven via mentorskap. Detta är av naturliga skäl svårare i mindre företag.

Hjälp av andra
Men alla entreprenörer har stora möjligheter att hitta givande mentorskap. Man kan få hjälp av rutinerade företagare, kanske i sin egen bransch, som kan ge sting åt affärsplanen, tipsa om nyttiga kontakter och helt enkelt dela med sig av sina erfarenheter. Ett exempel är Nya Affärers mentorsprogram.

Man kan också få hjälp till självhjälp, till att utveckla sin egen entreprenörsförmåga.
– Många har tyvärr inte tillräckligt självförtroende, erfarenhet och motivation för att utveckla sina företag. Det försöker våra mentorskap avhjälpa, förklarar Mariah.

Att hela 85 procent av dem som fått hjälp av Drivhuset driver företag tre år senare visar att deras metoder fungerar.

– Många som kommer till oss har drivit företag några år men kört fast, eller behöver ett bollplank. Andra är nyföretagare som behöver stöd för att få fart på verksamheten.

Utmaningar på rätt nivå
Utifrån individuella bedömningar av vad de företagare de träffar behöver, ger Drivhuset vägledning, en kombination av coachning och instruktioner. En instruktion kan bestå i att kontakta fem kunder före nästa fredag.

Genom att sätta personer i lagom svåra situationer, som de känner att de klarar av, får Drivhuset deras motivation för sitt företagande att växa.

– Bristande motivation handlar ofta om dåligt självförtroende och brist på erfarenhet, påpekar Mariah.
Det är gratis att få hjälp av Drivhuset, som finns på tolv platser i landet, det är bara att ringa!

ANDERS WIKBERG, Redaktörerna

Mentorprogram med företagareliten

I höst drar affärssajten Nya Affärer i samarbete med chefsutvecklingsprogrammet IFL vid Handelshögskolan i Stockholm igång ett mentorprogram för dig som vill utveckla ditt företag. Som mentorer fungerar eliten bland Sveriges företagare, som SSAB-chefen Olof Faxander, Swedbanks vd Mikael Wolf, förra vd:n för Företagarna Gunvor Engström och Internet-entreprenören Ola Ahlvarsson. Ännu fler mentorer behövs dock, anmäl dig gärna!

Läs gärna mer på http://nyaaffarer.se/mentorskap

 

 
– Många som kommer till oss har drivit företag några år men kört fast, säger Mariah ben Salem Dynehäll, chef på Drivhuset i Göteborg.
Nyhetsbrevet Bättre Affärer vänder sig till bankens företagskunder. Det ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Ellen Carlgren. Redaktör: Maria Toll. Lokala avvikelser kan förekomma.
Distribution: Brightly. Denna webbplats använder cookies.