Nyhetsbrevet Bättre Affärer Tips och inspiration för dig som är företagare
Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

"Utan kortterminaler skulle jag få stänga"

På Restaurang Fattoush i Stockholm betalar gästerna nästan bara med kort. Lamir Blomster får alla torgkunder som saknar kontanter. Och på telekomoperatören 3 har man helt slutat med kontanter. Korten tar över i handeln.

På Restaurang Fattoush i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan i centrala Stockholm betalar 85 procent av kunderna med kort, resten med Rikskuponger eller kontanter.
– För några år sedan betalade 60 procent med kort, men nu har vi två kortterminaler i stället för en. Lite dyrare, men det är det värt, tycker Faraj Malki, ägare och vd.

Behöver två terminaler
De två terminalerna löser det enda egentliga problemet han ser med kort, att allt kodtryckande gör att det tar längre tid att betala. Det är god ruljangs på restaurangen och många av kunderna köper libanesiska godsaker att ta med sig.
Faraj är inte särskilt orolig för rån. Läget mitt i stan och den låga andelen kontanter gör att han tror att få rånare är så dumma att de väljer just hans restaurang.
– Men det finns ställen i förorterna där de har mycket kontanter och där de blir av med pengar nästan varje vecka, påpekar han.
Ända sedan Faraj Malki öppnade restaurang Fattoush 2002 har andelen kunder som vill betala med kort ökat. Det är en tydlig trend i samhället, säger han.
– Väldigt många har inte en enda krona på sig numera, så utan mina kortterminaler skulle jag nästan få stänga, skrattar han.

Fördelar i torghandeln
Att kortterminaler ger konkurrensfördelar vet även Abdellatif Laamiri, som säljer blommor på Hötorget, några hundra meter åt nordväst, i firman Lamir Blomster. Även han har märkt att allt fler svenskar har slutat med ovanan att hantera papperslappar stup i kvarten.
– Ja, de flesta har inga kontanter på sig, så det händer ofta att folk som vill köpa blommor ropar ”Hallå, finns det någon här som tar kort?”. Och så kommer de till mig, berättar en nöjd Lamir, som han kallas.

Kontantfria butiker
Det begås mer än 20 rån per dag i Sverige, och enbart i Stockholmsområdet sker över 1 000 butiksrån varje år. Så gott som samtliga dessa rån handlar om att skaffa kontanter.
Sedan 2008 går det dock inte att råna någon av mobiltjänsteföretaget 3:s 53 butiker landet runt. De är nämligen helt kontantfria.
– Det var bara en massa krångel och kostade en massa pengar att hantera kontanter. Nu funkar det mycket smidigare, och är tryggare för våra anställda, förklarar Erik Hörnfeldt, som är informationschef på 3.

Anders Wikberg (Redaktörerna)

Plus med kort
Tryggare - ökad trygghet, både för butiker och privatpersoner.
Enklare - lättare, snabbare och smidigare, för alla parter.
Bättre för miljön - enbart Swedbank genererar utsläpp av drygt 700 ton koldioxid per år, för att transportera sedlar och mynt.
Lägre priser - kontanthanteringen beräknas kosta de svenska företagen cirka 11 miljarder per år, kostnader som deras kunder i slutändan tvingas betala.
Ökad försäljning - butiker som erbjuder köp med kort säljer mer.
 


Sverige EU-tvåa i kortanvändning
Vi svenskar är näst bäst i EU på kortanvändning. 59,6 procent av betalningarna i Sverige sker med kort. Här är fem-i-topplistan, och så här ser det ut i de största EU-länderna.
(Källa: Europeiska centralbanken, ECB)

  1. Danmark 67,6 procent
  2. Sverige 59,6 procent
  3. Estland 57,3 procent
  4. Finland 51,7 procent
  5. Storbritannien 51,5 procent
  6. Frankrike 42,2 procent
  7. Spanien 38,8 procent
  8. Italien 37,2 procent
  9. Polen 34,5 procent
  10. Tyskland 14,5 procent
 

 
Erbjudande om tryggare handel

Prova en kortterminal hyresfritt i sex månader – du får valfri kortterminal hyresfritt i ett halvår utan förbindelse (värde från 1 794 kr)

Avrundningsbonus ingår. Det betyder att du får en krona av banken varje gång du avrundar uppåt och ger en kund som betalar med Swedbanks eller sparbankernas bankkort kontanter i mellanskillnad.

Avtal om dagskassehantering Nu får du avtal om hantering av dagskassan i servicebox eller med hämtning i din butik, utan uppläggningsavgift (värde 450 kr). Passa på att teckna ett nytt dagkasseavtal nu eftersom möjligheten att lämna in dagskassan i banken försvinner den 1 mars 2011.

Gå till närmaste Swedbankkontor så får du all information du behöver.

Läs mer och anmäl ditt intresse här
Erbjudandet gäller till den 30 juni 2011.
 

Nyhetsbrevet Bättre Affärer vänder sig till bankens företagskunder. Det ges ut tio gånger per år.
Ansvarig utgivare: Ellen Carlgren. Redaktör: Maria Toll. Lokala avvikelser kan förekomma.
Distribution: Brightly. Denna webbplats använder cookies.