Det finns många alternativ för dig som företagare för att få en bättre likviditet. Här tipsar vi om några åtgärder du som kund i Swedbank kan vidta.

Bli förberedd med en likviditetsbudget
I internetbanken kan du enkelt få historik över dina konton och på så sätt kartlägga företagets betalningsmönster. Det blir sedan ett bra underlag för att göra en likviditetsbudget för det kommande året. Genom att matcha historiken med din uppfattning om ekonomin för det kommande året kan du förbereda dig inför större utgifter och svackor. Ju mer tid du har på dig desto fler åtgärder kan du vidta för att slippa ta till snabba och dyra lösningar.

För att enklare ha koll kan du till exempel ta fram ränte- och saldorapporter på kontonivå i internetbanken. Du väljer själv periodicitet för att få fram dina kontoutdrag.

Se över företagets faktureringsrutiner
Investera tid i att fakturera så fort som möjligt. Se även över dina betalningsvillkor och utformningen av dina fakturor. Det ska vara lätt för dina kunder att betala i tid, se därför till att bankgiro- och fakturanummer syns tydligt. Se dessutom till att inte vara mer generös med faktureringsdagar mot dina kunder än vad andra leverantörer i din bransch. En bra tumregel är 10 dagar mot näringsidkare och 30 dagar mot konsumenter.

Med tjänsten Fakturakredit får du tillgång till större delen av fakturabeloppet direkt och hjälp med påminnelser. Vi tjatar på kunden åt dig och du minskar din administration. I normalfallet kan du få upp till 70 procent av fakturabeloppet direkt. För att få vidare hjälp att öka kassaflödet och minska din administration kan vi erbjuda inkassotjänster via våra samarbetspartners. Då får du bl.a. hjälp med ständig bevakning av fodringar samt hantering av förfallna fodringar. Dessutom kan du få juridisk hjälp om det skulle uppstå någon tvist.

Lägg mindre tid på bokföringen
För att frigöra ytterligare tid kan e-bokföring vara ett bra alternativ, då kan du minska ditt bokföringsarbete med upp till 80 procent. Dessutom är ditt konto och din bokföring alltid avstämd. Vår e-bokföringstjänst är helt webb-baserad vilket innebär att du kommer åt din bokföring från alla datorer med internetuppkoppling. Tjänsten anpassas till just ditt företag eller bolag Det finns även ett antal smarta tilläggstjänster, bl.a. en smidig faktureringslösning.

Visa Business Card – 50 dagars räntefri kredit
Utnyttja din kortkredit vid tillfälliga svackor. Till skillnad från en kontokredit kostar inte en kortkredit något när du inte utnyttjar den. Betala med Visa Business Card - i affärer, på hotell och restauranger mm. Du kan göra uttag i alla svenska uttagsautomater och i de flesta utomlands. Alla inköp och uttag redovisas sedan på en faktura.