Sedan Patrik Lundman startade PL Bygg i Sundsvall 1999 har han haft en stadig ökning av affärerna.

– Vi växer med i snitt två gubbar per år, berättar Patrik.

Innan Patrik kastade loss och blev egen företagare jobbade han för olika större byggföretag.

– Man lär sig mycket, såklart. Men samtidigt har jag alltid velat köra egen firma, berättar Patrik.

PL Bygg började i liten skala och har haft en stadig ökning varje år. Idag omsätter de 15 miljoner kronor. Verksamheten omfattar det mesta inom bygg.

– Vi har även en egen maskinpark med grävmaskiner och traktorer för markanläggning, berättar Patrik.

Täta kontakter med banken
Förutom rena bygguppdrag satsar PL Bygg på projekt på spekulation. Dels villor och andra hus, dels större byggnader för uthyrning.

– För mig är det oerhört viktigt med en nära och bra bankrelation, förklarar Patrik. Eftersom mycket av det vi gör kräver finansiering är banken en viktig del i den dagliga affären. På Swedbank har de alltid varit lyhörda och känner väl till mig och mitt företag.

PL Bygg gör det mesta inom bygg och anläggning. Nyproduktion, på- och tillbyggnad och renoveringar. Kök är vanligt liksom att bygga på en våning eller två på befintliga hus. En stor del av verksamheten är butiksinredningar. PL Bygg samarbetar med bland annat ICA och Beijer.

– I och med att bolånereglerna har ändrats har antalet nybyggen minskat, berättar Patrik. Istället har ROT-projekten ökat.

– Folk flyttar inte utan renoverar det de har, analyserar Patrik.

Stort intresse för värdepapper
Eftersom det går bra för PL Bygg och Patrik är intresserad av värdepappersaffärer är han även Private Banking-kund.

– Jag och min kontakt på banken är inte alltid överens om vilka aktier jag ska köpa. En gång rekommenderade han mig att köpa SEB. Självklart lyssnade jag inte på det örat utan köpte Swedbank, skrattar Patrik. Det visade sig vara en bra affär, eftersom SEB sjönk medan Swedbank steg just då.

Självklart har Patrik byggt flera av de hus han bor i och har bott i. Konstigt vore det kanske annars. När han får frågan om sitt drömbygge kommer svaret snabbt.

En egen fjällstuga. Naturen och framförallt fjället är ett stort intresse för Patrik.

– Det är väldigt avkopplande att åka ut till lugnet och stillheten i naturen emellanåt. Där kan jag koppla av från jobbet en stund och ladda batterierna inför nästa bygge, avslutar han.