Ung Företagsamhet kombinerar teori och praktik i gränslandet mellan skola och näringsliv. 20 000 gymnasielever startar årligen ett riktigt företag för att lära sig grunderna i företagande. Det ger ungdomar insikt och en ökad förståelse för företagande.

Det finns ett historiskt samarbete mellan UF och många av Sparbankerna och Swedbank ute i landet. Ambitionen har alltid varit att gemensamt utveckla en strategi för att lyfta diskussionen kring lokalt entreprenörskap och utbildning i det offentliga rummet. För att säkra Sveriges framtida tillväxt och välstånd behövs ständigt nya företagare. Samarbetet med Ung Företagsamhet sker idag centralt på Swedbanks alla hemmamarknader för att stötta lokala engagemang.

Fler unga företagare behövs
– Sverige behöver fler modiga och ambitiösa småföretag som får chans att utvecklas tidigt. Därför är Swedbank och sparbankerna sedan länge stolta samarbetspartners till UF och varje år blir vi lika imponerade över de fantastiska resultat och engagemang man visar i sitt arbete, säger Catrin Fransson, chef Svensk bankrörelse.

Det har även visat sig att de som har UF-bakgrund i högre utsträckning än andra startar företag. Dessa människor bidrar till att skapa tiotusentals nya jobb och drar in miljarder till statskassan.

Årets vinnare i SM i Ung Företagsamhet
Den 14-15 maj avgjordes SM i Ung Företagsamhet, och under den avslutande galamiddagen korades SWEknob som vinnare i kategorin Bästa UF-företag 2012. SWEknob består av Anton Falk och Sebastian Nilsson som studerar på Växjö Fria Gymnasium. Deras produkt är en knopp du fäster längst ut på hockeyklubban för att få ökat grepp och för att skona handskarna.

Anton och Sebastian spelar själva hockey och har ständigt haft problem med hål i handskarna.

– Det på grund av vårt egna behov som vi kom fram till lösningen. Sedan är vi ju inte ensamma om detta problem, hockeyspelare välden över lider utav samma problem och därför är potentialen i SWEknob™ enormt stor, säger Anton Falk, VD för SWEknob.

Produkten används redan av spelare runt om i landet och har redan hunnit sprida sig till andra sidan Atlanten via webbshoppen.

Att kombinera studierna med företagandet har inte varit några större problem. Men att även kombinera det med hockeyn har varit en betydligt större utmaning. Det har dock lärt dem att strukturera upp sin vardag på ett bättre sätt än de gjorde innan – något som är viktigt då du driver ett företag.
 
Bra hjälp från UF och modet att satsa
 Anton och Sebastian tänkte noga igenom allting innan starten av UF-företaget och kom fram till att det var värt att satsa fullt ut på idén. Hjälpen av UF var en bra start för att komma igång.

– Vi har fått mycket stöd och hjälp från UF-lärarna, vår rådgivare och medarbetarna på UF-kontoret.  Vi rekommenderar alla att driva UF i skolan om möjlighet ges, säger Anton och Sebastian.

Anton och Sebastian menar att det svåraste med att starta eget var att komma in i företagstänket. Att kunna anpassa sig till efter olika situationer och problem de ställs inför och lösa det på bästa sätt.

– Det viktigaste vi har lärt oss hittills är att våga. Det går inte att skjuta upp saker och vänta på rätt tillfälle, det är bara att genomföra direkt. Till exempel att ringa och presentera sin idé för att få finansiering av produkten. Vi har som policy att ta tag i problem och möjligheter så fort de dyker upp, säger Anton och Sebastian.

Se till att företaget är något du brinner för
Anledningen till att killarna vann SM i Ung Företagsamhet tror de beror på sitt helhetstänk i allt de gör. Det kombinerat med att de driver sitt företag med passion och strävan att utvecklas.

Som tips till andra som funderar på att starta företag säger killarna att du måste göra något du verkligen brinner för och tycker är roligt. Man måste vilja jobba med det både i med- och motgång helt enkelt. De betonar även vikten av att omge sig med rätt personer, några du kan lita på och som kan bidra med kompetens du själv kanske inte har. Till sist – bara våga köra på! Du kan fundera hur mycket som helst men du vet aldrig hur det går förrän du testat.