Nu har de tre vinnande gårdarna korats.  Widergrens Gård på Gotland med sin morotspesto, Eskesta Gårdsmejeri i Uppland som tillverkar mozarella och Hallongården i Skåne som producerar en hallon- och lakritssås.

Till sin hjälp har gårdarna haft Mat-Tina Nordström som förutom programledare även fungerade som inspiratör till lantbrukarna och deras familjer.

– Det är fantastiskt vad dessa gårdar lyckats tagit fram och vilka möjligheter som finns runtom i Sverige på alla härliga gårdar, säger Tina.

– Att till exempel göra pesto av morotsblast ju dessutom väldigt innovativt. Förutom den härliga smaken tar du tillvara på hela grönsaken, fortsätter Tina.
 
De vinnande recepten har en väldig bredd. Från att kunna använda underbara svenska hallon till att göra mozarella, något som inte vanligtvis förknippas med Sverige.

Ta del av de vinnande recepten:

WIDERGRENS GÅRD, GOTLAND
Flunderrygg med morotspesto och potatismos

Morotspeston beställer du direkt hos tillverkaren på
www.widegrens.se

4 portioner. Tillagningstid: 30 minuter

INGREDIENSER
Potatismos
500 g Blue Bell-potatis
2 msk smör
œ dl mjölk
2 skivade salladslökar
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
Flundra
4 flundreryggfiléer
1 dl mjöl
1 tsk salt

1 tsk krossad svartpeppar
1 msk smör
Garnering
4 msk morotspesto
100 g skirat smör

TILLAGNING
Potatismos
1. Koka potatis med skal i saltat vatten i 15-20 minuter, tills den blivit mjuk.
2. Mosa potatisen, tillsätt smör, mjölk, salladslök, salt och peppar och rör om.

Flundra
1. Blanda mjöl, salt och peppar i en form.
2. Vänd fiskfiléerna i mjöl- blandningen.
3. Smält smöret i en stekpanna. Stek filéerna på medelhög värme, i cirka 2 minuter per sida, tills de blivit gyllenbruna.

Servera flundrefiléerna med potatismoset, det skirade smöret, morotspeston och till exempel en morotssallad.

 

EKSKESTA GÅRDSMEJERI, UPPLAND
Pasta med mozzarella, lufttorkat kött, rostad paprika och pesto

Mozzarellan beställer du direkt hos tillverkaren på www.eskestagardsmejeri.se

6 portioner. Tillagningstid: 30 minuter

INGREDIENSER
Pesto
1 kruka basilika
1 œ dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 œ tsk vitvinsvinäger
5 msk nyriven lagrad ost
6 msk solroskärnor salt och svartpeppar ur kvarn

Pasta
2 röda paprikor
2 msk rapsolja
600 g färsk tagliatelle
6 mozzarellabollar
100 g lufttorkat kött i tunna skivor

TILLAGNING
Pesto
1. Lägg bladen från basilikan i en mixer och häll i 1 dl av oljan. Mixa till en grön sås.
2. Tillsätt vitlök, vitvins- vinäger, ost och solrosfrön. Mixa till en slät struktur. Smaka av med salt och peppar.

Pasta
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Kärna ur och dela paprikan i 2x2 cm stora bitar. Lägg bitarna i en ugnsform. Ringla rapsolja över och sätt in dem i ugnen i cirka 20 minuter.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningar på paketet.
4. Tärna mozzarellan grovt.
5. Strimla det lufttorkade köttet.
6. Lägg upp tagliatellen, strö över mozzarellan, paprikan och det lufttorkade köttet och klicka ut peston.

 

HALLONGÅRDEN, SKÅNE
Vit chokladmoussebakelse med hallon- och lakritssås och färska bär.

Hallon- och lakritssåsen beställer du direkt hos tillverkaren på www.hallongarden.com

5 portioner. Tillagningstid: 20 minuter och 4 timmar i frysen

INGREDIENSER
100 g mörk choklad
5 overhead-plastremsor,
4 cm breda
5 små klämmor
130 g vit choklad
4 dl grädde
1 äggula
2 msk hallon- och lakritssås
Hasselnötter

TILLAGNING
1. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
2. Pensla den mörka chokladen på overhead-remsorna och sätt ihop ändarna med en liten klämma så att en droppform bildas.
3. Låt stelna några minuter i frysen.
4. Smält den vita chokladen över ett vattenbad.
5. Vispa grädden hårt med äggulan och tillsätt den vita chokladen. Rör försiktigt till en jämn smet.
6. Fyll de mörka chokladformarna med smet, lämna œ cm längst upp vid kanten.
7. Häll på hallon- och lakritssåsen och låt stelna i frysen i cirka 4 timmar.
8. Dra försiktigt bort overheadremsorna så att den mörka chokladen är kvar på desserten.
9. Garnera med mer hallon- och lakritssås, färska bär och rostade hasselnötter.