Musikfestivalen Peace & Love har lagts ner och Brage bara förlorar. Men två unga tjejer, Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson är Borlänges nya hopp.

I mars och april satte de upp musikalen ”Annie” på diskoteket Cozmoz i Borlänge, med 65 personer i ensemblen. ”Annie” handlar om en 11-årig flickas tuffa tillvaro på ett barnhem i New York, och med musikalen vill Frida och Anna-Clara göra folk medvetna om FN:s barnkonvention.

– Borlänge ligger på tionde plats bland de orter i landet som har högst barnfattigdom. Med musikalen vill vi påminna om hur jobbigt många barn har det, säger Anna-Clara, som liksom sin kompis är mycket samhällsengagerad.

Sommarjobb med fortsättning

Projektet inleddes som ett sommarjobb åt Borlänge kommun, som ville sprida Barnkonventionens budskap på ett fiffigt sätt. Men för att sätta upp en musikal behövs finansiering.


– Det var mycket slit med att hitta sponsorer. Men vi fick många bra tips av Kulturcentrum Asken här i Borlänge, berättar hon.
Det tog tid men var kärt besvär. Teater är Anna-Claras och Fridas stora hobby, och de har stått på en lång rad scener sedan åttaårsåldern.

Anna-Clara berättar att teaterintresset är stort i Borlänge, och att teatern åter är på väg att bli mer samhällstillvänd. Hon och Frida hoppas kunna sätta upp nya pjäser eller musikaler varje år, och på så vis lyfta fram olika viktiga frågor. Alla pengar de tjänar används till framtida uppsättningar.

– Men vad det blir nästa år vill vi inte berätta om än, säger hon hemlighetsfullt.

17-åriga Anna-Clara går Estetiska programmet med inriktning teater på Haraldsbogymnasiet i grannstaden Falun, medan ett år äldre Frida går Människokunskap- och ledarskapsprogrammet på Hagagymnasiet i Borlänge.

I framtiden hoppas vi kunna försörja oss med teater i någon form, säger hon, som i juli tillsammans med Frida åker till London för Europafinalen, EM i Ung Företagsamhet.