I Kalix gör banken, arbetsförmedlingen och ortens företag gemensam sak i kampen mot ungdomsarbetslösheten. I maj fick 22-åriga Lisa Nilsson praktikplats på Swedbank i Kalix.

– Jag gick på en callcenterutbildning, men hoppade av så fort Arbetsförmedlingen hörde av sig. Det är mycket roligare att jobba på bank, tycker Lisa, som tidigare vikarierat på Handelsbanken i Kalix.

Efter sin praktikperiod fick Lisa vikariera för en föräldraledig medarbetare. Vikariatet tar slut i januari, men Lisa har fått blodad tand.

– Får jag inte fortsätta ska jag utbilda mig så jag har större chans att få jobb på bank. Som det är just nu kan jag tänka mig att jobba på bank hela livet.

Alla vill jobba

I Kalix, med drygt 16 000 invånare, är ungdomsarbetslösheten ännu högre än i landet i snitt. Lisa Nilsson vet hur det är att vara arbetslös, och känner många som har väldigt svårt att få jobb.

– Alla jag känner vill verkligen jobba, inte bara sitta och fika hela dagarna om nu någon inbillar sig det, säger hon, väl medveten om de fördomar som finns.

Sedan slutet av 2011, då Unga Jobb-satsningen inleddes i Kalix, har situationen blivit bättre. Bara i år har ungdomsarbetslösheten i kommunen minskat med 3 procent.

Under första halvåret i år hade 107 personer haft Unga Jobb-praktik. Av de 107 hade 59 avlönat arbete 30 dagar efter att praktikperioden avslutats, eller 55 procent. Ungefär lika bra har det sett ut även tidigare år.

 – Ja, det har blivit mycket bättre. Det blir en god cirkel, vi som har praktikplats pratar med dem som inte har det och gör dem sugna.

Att ersättningen från Arbetsförmedlingen är densamma, praktikplats eller inte, har inte spelat någon roll. Det viktiga för Lisa och hennes vänner är att ha något meningsfullt att göra, göra debut på arbetsmarknaden och få något att skriva på sitt CV.

Strålande insatser

Det var Staffan Bergdahl, kontorschef på Swedbank i Kalix, som drog igång Unga Jobb-satsningen i Kalix. Han beskrivs som en eldsjäl, men är själv ödmjuk.

– Det är Arbetsförmedlingen som gör det mesta jobbet, som matchar de sökande med företagen. Kommunen har också gjort strålande insatser. Själv kan jag inte göra mycket mer än att prata med de företagare jag träffar om ”Unga Jobb”.

Men Staffans nätverk är mycket stort, och bevisligen har han lyckats entusiasmera bygdens företagare för satsningen. Han säger att det inte har varit särskilt svårt, att det finns en utbredd vilja att göra något bra för Kalix.

För Anton Lundholm, VD på Part AB i Kalix, som tillverkar badrumsmoduler, känns det självklart att man som företag måste ta samhällsansvar.

– Men praktikanter hade vi tagit emot ändå. Praktikperioder är bra tillfällen att lära känna folk, då både de och vi kan ta reda på om de passar hos oss. Generellt har vi mycket goda erfarenheter av praktikanter, säger han.

Part AB har många gånger anställt de praktikanter de tagit emot, även via ”Unga Jobb”.

Ta emot en egen praktikant!

– Arbetslivserfarenhet, en första rad i cv:t och en referens, gör stor skillnad, förklarar Amanda Jackson, chef för Unga Jobb och Senior Sustainability Advisor på Swedbank.

– Att ta emot praktikanter är att ge någon chansen. Samtidigt får du tillgång till den ungas kompetens.

Vad kan ditt företag göra? Kontakta oss så berättar vi mer. Kontakta Ulrica Sjöving, Projektledare Unga Jobb, på ulrica.sjoving@swedbank.se