– Bankens paketlösning Grundskydd Företagare passade oss jättebra.
Nu har vi en försäkring som gäller vid både sjuk- och olycksfall samt sjukvårdsförsäkring. Pensionssparandet kommer att läggas till när vi har fått mer stabila intäkter, säger Helena Imhäuser och kollegan Henrik Pettersson instämmer.
 
De är erfarna seniorkonsulter och har jobbat flera år som anställda. Jobbet som kriskonsult går ut på att hjälpa företag och organisationer att förebygga, hantera och följa upp kriser.

Med sin syn på vikten av struktur och organisation var de också snabba på att fixa allt praktiskt i samband med att de drog igång sitt företag.

Till skillnad från många andra företagare sköt de inte upp beslutet att skaffa en trygghetslösning.

– Vi vill att allt ska funka i verksamheten och när vi bestämmer själva vill vi ha en bra trygghet. Försäkringar och pensioner är viktigt men är inte vår kärnkompetens. För oss var det självklart att ta råd från rådgivare, säger Henrik, som berättar att ett planerat möte på banken var bland de första sakerna som de hade bokat in i samband företagets premiär.

– Vi ville veta vad som gäller. Vi har båda fyllt 40 år nyligen och har även våra familjer att tänka på. Ju äldre man blir desto viktigare blir det att tänka på trygghet, säger Helena.
Med stigande ålder kan den egna hälsohistoriken ibland vara ett hinder för företagare som vill teckna extra försäkringsskydd. Men för Helena och Henrik som båda hade ett friskt och sportigt förflutet var det okomplicerat att teckna försäkringarna.
– Hälsoprövningen gjordes enkelt via telefonsamtal på en bokad tid och vår rådgivare Fredrik Bretting hjälpte till med ansökan. Det var oerhört smidigt, säger Helena.

Nästa steg är att faktiskt tjäna pengar så att det räcker både till löner och pensionsavsättningar framöver.

– I vår bransch kan det vara väldigt långa ledtider mellan att du säljer in dina tjänster och projekt tills dess att du får betalt. Men vi har fått en bra start så det ser ljust ut inför nästa år, säger Henrik och hans kollega nickar instämmande.  Det finns en plan B.

– Vi kanske är lite yrkesskadade så självklart har vi en plan B. När vi övar krishantering med våra kunder handlar det ju om att öva på något oförutsett. Vi hoppas förstås att vi kommer att få många kunder och att allt ska gå på räls, men samtidigt är vi mentalt förberedda på att det inte alltid blir som man har tänkt sig, avslutar Helena

Det är viktigt att våga prata om trygghet

– Många företagare kommer ju från en anställning med kollektivavtal och som rådgivare ser jag behovet av att lyfta frågan om pension, försäkringar och skydd för familjen. Att skaffa en egen trygghetslösning är viktigt när ingen annan gör det åt dig, säger Fredrik Bretting, företagsrådgivare på bankens kontor i Täby.

Med tjänsten Grundskydd Företagare är det möjligt att flytta fram starten på pensionssparandet under första verksamhetsåret. Det är något som passar många nystartade företag.

– Kostnader som har med pensioner och försäkringar att göra är så lätt att välja bort i början innan du hunnit bygga upp likviditet i bolaget. Tyvärr kan det få tråkiga konsekvenser om något händer. Nu kan man starta med försäkringarna och bygga på med pensionen senare. Det är viktigt att ha ett basskydd direkt. Den som blir sjuk riskerar inte bara att förlora intäkterna utan ett helt uppdrag och framtida samarbeten.

– Den som tar ut 25 000 i lön i dag skulle vid långtidssjukdom få ut 16 000 kronor. Den siffran visar på hur klokt det kan vara att skaffa en kompletterande försäkring som skyddar mot inkomstbortfallet, säger Fredrik Bretting.