1. Räkna på hur stort överskott du har.
Börja med att fråga dig själv: ”Hur mycket pengar behöver jag till verksamheten och hur mycket har jag kvar att placera?”. Även ett litet överskott bör sättas i arbete.

2. Fundera på när du behöver pengarna igen.
Om du behöver pengarna redan om några månader är en kort räntefond ett bra alternativ. Risken är väldigt låg, samtidigt som pengarna växer snabbare än på företagskontot. Om du behöver pengarna först om några år kanske du är beredd att ta en högre risk, med chans till större avkastning.

3. Bind inte pengarna.
Oavsett om placeringen görs på kort eller lång sikt, till låg eller hög risk, är det bra att inte binda pengarna. Allt kan hända i ett företag och du vet aldrig när du behöver kapital. Swedbanks egna fonder kan göras likvida inom tre bankdagar. 

4. Månadsspara.
Genom att fylla på dina placeringar med ett visst belopp varje månad, bygger du stadigt upp en buffert i företaget. Du sprider även risken över tid, i och med att du kommer att köpa värdepapper både när börsen står högt och lågt.

5. Bygg upp ett värde i bolaget.
Många småföretagare ser sitt företag som en pensionsförsäkring, något att sälja och leva av på ålderns höst. Men den dag du slutar försvinner företagets största tillgång, och värdet på företaget minskar sannolikt drastiskt. Bygg därför upp ett värde i form av kapital, så att företaget verkligen blir den där pensionsförsäkringen du tänker dig.