I takt med att utbildningskraven ökar, och den totala arbetstiden förkortas, tjänar vi in allt mindre i allmän pension. Och att gå från att vara en inkomstbringande företagare till pensionär med halverad lön, är nog något de flesta företagare vill undvika.  

– Som mest får du mellan 17 000 och 18 000 kronor i allmän pension före skatt. Det är betydligt mindre än vad många företagare är vana att leva på. Har du lång utbildning och sen arbetsstart blir det sannolikt ännu mindre, säger Åke Qvist.

Om du ska tjäna in full allmän pension behöver du en lön på drygt 39 000 kronor i månaden före skatt. Högre lön ger dig inte mer i allmän pension. Så för att få upp pensionen behöver du en tjänstepension. Med hjälp av tjänstepensionen tryggar du inkomsten som pensionär, och kan behålla mer av den levnadsstandard du är van vid. 

– Tjänstepensionen är för många lika stor som den allmänna pension, om inte större, säger Åke Qvist.

Lön, utdelning eller pension?

Det finns, lite förenklat, tre sätt att ta ut pengar ur sitt företag. Du kan ta ut lön, du kan använda dig av aktieutdelning och du kan sätta in till din pension. 

– Eftersom det inte är något självändamål i att ta ut hög lön och skatta bort stora delar av den, gör många så att de tar ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt.  Sedan tar de ut aktieutdelning och lever gott för stunden. Men de glömmer ofta bort pensionen, säger Åke Qvist.

Han menar att tjänstepensionen är lika viktig som lönen, eftersom de flesta vill kunna leva gott även efter att de pensionerat sig. 

– Många företagare menar att företaget är deras pensionsförsäkring. Men om du har ett litet eller medelstort företag vet du inte hur det står sig i konkurrensen och om du kommer att få några pengar när du säljer det om 20–30 år. Du vet inte heller om du kommer att hålla dig frisk tills du blir gammal. Företaget är en bra extraförsäkring, men inget du ska sätta allt ekonomiskt hopp till, säger Åke Qvist.

Pension och försäkring

För att se över din inkomst både nu och i framtiden kan du prata med din rådgivare på banken eller Kundcenter företag, så får du hjälp att skräddarsy ett avtal som passar just dig och ditt företag.

- Se det som ett trygghetspaket som ska finnas med direkt då du startar ditt företag. Du vill ju kunna äta och bo bra även när du är gammal och inte vill jobba längre, säger Åke Qvist.

Ta ut pengar ur företaget så här:

  • Ta minst ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt – om du har möjlighet.
  • Se över hur stor aktieutdelning du kan ta ut – du kan även välja att skjuta aktieutdelningen på framtiden.
  • Betala in till tjänstepension. Företaget får betala in upp till 35 procent av din lön, med ett tak på 10 basbelopp. Inbetalningen blir avdragsgill för företaget och du tryggar pengar till dig själv.