Emil Turesson har använt e-bokföring sedan han startade sitt företag för fem år sedan. 

– Min redovisningskonsult tipsade mig. Sedan hjälpte hon mig att komma igång och efter en timme kunde jag i stort sett bokföra själv, utan några vidare förkunskaper. Det bästa med e-bokföring är att jag får kontroll över företaget. Det är så enkelt att gå in och ta fram en rapport för att se hur företaget ligger till. 

Vad fick dig att ta steget att börja bokföra själv?

– Det var direktkopplingen till bankkontot. Det är svårt att göra fel eftersom transaktionen redan finns registrerad hos banken. Det gör att det är enkelt och smidigt. Har jag dessutom bokfört en kostnad en gång, som till exempel mobiltelefoni, får jag förslag på hur jag ska göra nästa gång. Då trycker jag bara på OK, så är verifikationen färdig.

Vad gör du om du blir osäker eller får problem?

– Eftersom jag inte är någon redovisningsexpert stöter jag på problem ibland. Då kontaktar jag supporten. De kan till exempel hjälpa mig med vilket kvitto jag ska bokföra på vilket konto och så vidare. Det är en enorm trygghet, eftersom jag egentligen inte har något intresse av att lära mig bokföring.

Varför gör du det här om du inte gillar bokföring?

– Jag tycker att bokföring är tråkigt, men e-bokföring har hjälpt mig att bli väldigt effektiv. Istället för att åka iväg till en bokföringsbyrå och få hjälp, löser jag det själv. Tack vare autokonteringen (bankkopplingen med smarta förslag) slipper jag tänka på debet och kredit och missar inga transaktioner. Det bästa med e-bokföringen är att det är enkelt, att jag alltid kan få hjälp när jag behöver och att jag hela tiden har full kontroll på mitt företag.