1. Samla kvitton och fakturor på ett ställe

Samla alla underlag som ska bokföras i en låda eller pärm. Töm plånboken på kvitton (till exempel efter en kundlunch), så slipper du leta efter underlag när det är dags att bokföra.

Får du underlag i digital form, skapa en mapp på datorn där du sparar allt eller använd molntjänster som Dropbox eller Google Drive. Om du sparar alla underlag i molnet och dessutom bokför i molnet får du den trevliga bieffekten att du även kan sitta var som helst och bokföra. 

2. Bokför ofta

Skjut inte upp bokföringen. Sätt dig en gång i månaden (eller oftare). I slutet av året kommer du att tacka dig själv för att du slipper bokföra hela året på en gång.

Hanterar du kontanter ska du enligt bokföringslagen bokföra din dagskassa senast 24 timmar efter att dagskassan avslutades. 

3. Om du fastnar – lös problemet direkt

Ring supporten, kontakta din redovisningskonsult eller gör en klassiker – googla. Som företagare är du ju van vid problemlösning. 

4. Lägg in viktiga datum i din kalender

Ta reda på när det är dags för moms, deklaration och bokslut. Lägg in en påminnelse i kalendern en bit i förväg, så slipper du otrevliga överraskningar. Du hittar aktuella datum i Skatteverkets kalender för företag.