Det är inte förrän du har pengarna på kontot som hela jobbet är gjort. Så varför inte se till att göra det så bra som möjligt hela vägen? Du slipper kanske utnyttja dina krediter och får en bättre och stabilare likviditet.

TIPS 1 Fakturera direkt

Kan synas självklart, men det är märkvärdigt få som gör det. Att fakturera är den näst bäst investerade tiden du har. Skaffa bra rutiner för att få iväg dina fakturor. Bra faktureringsrutiner gynnar likviditeten och ger dessutom ett professionellt intryck.

TIPS 2 Se över betalningsvillkoren 
Ger du dina kunder 30 dagars kredit eller mer bör du fundera på varför. Är det viktigt för er relation? Är det kutym i branschen? Har det bara blivit så? Det finns inget som hindrar att du kommer överens med din kund om en kortare betalningstid. En bra tumregel kan vara 10 dagars kredit mot andra näringsidkare och 14 dagar eller något mer mot konsumenter.

TIPS 3 Ta betalt direkt 
Många skickar fakturor till sina kunder, trots att det skulle funka lika bra att ta betalt direkt. Med tjänster som Swish för företag och Kortinlösen via mobil är det dessutom väldigt enkelt att klara av betalningen med en gång. Det enda du behöver är en internetuppkopplad mobil. 

Swish för företag är en företagsanpassad version av Swish för privatpersoner. Så här fungerar tjänsten:

  • Du skaffar ett Swish-nummer, kopplat till det företagskonto dit pengarna ska gå. Pengarna förs dit direkt när kunden betalar.
  • Alla som har Swish kan betala till ditt swish-nummer. I dagsläget har Swish mer än 5 miljoner användare.
  • Du kan ta betalt av din kund även om ni inte träffas fysiskt. 
  • Du betalar en fast avgift per betalning på 1,50 kr (om du har företagserbjudandet Bättre Affärer) Ordinarie pris är 2 kr. Inga andra avgifter tillkommer och du är inte bunden till något avtal. 

Du skaffar Swish företag i internetbanken, via Kundcenter företag på 0771-33 44 33 eller på bankens kontor.

Med Kortinlösen via mobil betalar kunden med sitt kort i din mobil, precis som vid vilken kortbetalning som helst. Alla typer av bankkort och betal- och kreditkort fungerar.

  • Du skaffar ett inlösenavtal med Swedbank Babs, en kortläsare och du laddar ner en app.
  • För kortläsaren betalar du en hyra på 150 kr i månaden. Du betalar också en serviceavgift per transaktion baserad på kortomsättningen.

Du skaffar Kortinlösen via mobil i Kundcenter företag på 0771-33 44 33, via bankens kontor eller Babs kundservice som du når på 08-411 10 80.

TIPS 4   Belåna dina fakturor 
Skickar du många fakturor, som binder mycket kapital, kan det vara idé för dig att belåna fakturorna. Banken har en tjänst som heter Fakturakredit som ger dig större delen av fakturabeloppet direkt, i normalfallet upp till 70 procent. Tjänsten innebär också att du får hjälp med administration och påminnelser.