1. Skriv ut årets kontoutdrag

Skriv ut kontoutdrag för hela 2016, så att du har hela året samlat när det blir dags för bokslut och deklaration. Fram till december 2017 kan du skriva ut transaktioner från november 2015, därefter sparas 25 månader rullande. Gå in under respektive konto. Välj om du vill ha kontoutdragen månadsvis eller kvartalsvis. Under Beställa rapporter i internetbanken kan du spara kontoutdragen i PDF-format så länge du vill. 

2. Om du inte redan har den – skaffa Mobilbanken företag

Det är en gratis app som enkelt ger dig möjlighet att hålla koll på företagets ekonomi precis när du vill. I Mobilbanken företag kan du se vad som finns på dina konton, betala räkningar, överföra pengar och handla med aktier och fonder. Ladda ner appen i AppStore eller Google Play. Sök på Swedbank företag.

3. Ha koll på dina löneuttag

Det finns flera skäl att hålla koll på vad du tagit ut i lön under året och eventuellt göra justeringar inför årsskiftet. 

  1. Din trygghet och framtida pension. Dina avsättningar till det allmänna pensions- och försäkringssystemet grundar sig på den lön du får. Tar du ut lite lön blir ersättningarna låga. För att få högsta möjliga pension från det allmänna pensionssystemet ska du ta ut cirka 40 000 i månaden, brutto.
  2. Dina möjligheter att ta ut utdelning. Äger du ett fåmansföretag kan du ta ut utdelning på 160 000 kronor som beskattas till 20 procent. Har du anställda ökar utrymmet. Men för att kunna utnyttja den möjligheten måste du själv ta ut en viss lön. För 2016 (påverkar utrymmet 2017) gäller att du minst ska ta ut lön på det lägsta beloppet av 355 800 kronor + 5 procent av den kontanta lönesumman i företaget, och 569 280 kronor.

4. Gör en extrainsättning till pensionen 

Ta vara på möjligheten att göra en extra insättning till pensionen. Det kan vara särskilt fördelaktigt de år verksamheten går bra. Du stärker pensionen och ökar tryggheten, samtidigt som du minskar företagets resultat och därmed skatten. Pensionspremierna är avdragsgilla med belopp upp till 35 procent av din årslön. Avdraget får i år vara högst 443 000 kronor. För aktiebolag kan det dessutom finnas möjlighet till större avdragsgilla avsättningar enligt en särskild kompletteringsregel, så kallad ”köpa i kapp”. 

Extrainsättningen gör du enklast i internetbanken, via bankgiro, nummer 5799-8999 eller på ett bankkontor. Glöm inte att ange vilket försäkringsnummer pengarna ska bokföras på. Tänk på att vara ute i god tid så att inbetalningen kommer med i kontrolluppgifterna för 2016. 

5. Kvitta vinster och förluster

Gör en sammanställning över de värdepappersaffärer du har gjort under 2016 och räkna ut det skattemässiga resultatet. För dig som har aktiebolag finns en särskild regel som kallas ”aktiefållan”. Den säger att förluster på vissa värdepapper endast får kvittas mot vinster på liknande värdepapper.

Gott nytt år!