Alla företag – utom enskilda firmor som omsätter mindre än 3 miljoner – som handlar med värdepapper behöver från och med i år en LEI-kod för att kunna genomföra affärerna.

Skaffa koden

LEI är en 20-siffrig kod, som identifierar varje enskilt företag. Reglerna kring LEI ingår i det paket av nya EU-bestämmelser som kallas MiFID 2. Huvuddelen av reglerna gäller från den 3 januari 2018, däribland bestämmelserna om LEI-koder.   

– Planerar du att valutasäkra ditt EU-stöd i år, måste du skaffa en LEI-kod. Och det kan ta sin tid, så ansök nu, säger Ulf Möller, som är ansvarig för Skog och lantbruk på Swedbank och sparbankerna. 

Räkna med tre veckor

Det kan ta allt mellan ett par dagar och tre veckor innan du får din kod och kan säkra ditt EU-stöd. LEI-koden kostar mellan 1 000 och 1 100 kr att skaffa. Därefter betalar du runt 900 kr i årlig avgift. Priserna varierar något beroende på vem som utfärdar koden.

Så här går det till

Du skaffar LEI-koden hos någon av alla de LEI-leverantörer som finns på GLEIF:s webbsida. Leverantörerna är inte knutna till något särskilt land – du kan ansöka om koden hos vilken av dem du vill. Välj leverantör, skapa en användarprofil och fyll i ansökan. Sedan är det bara att vänta …