– Vi har sett det mesta i den här branschen och vet att många investeringar hade blivit betydligt mer lönsamma för bonden om vi hade kommit in tidigare i processen, säger Ulf Möller, ansvarig för Skog och lantbruk på Swedbank och sparbankerna. 

Det kan handla om att ha koll på kassaflödet, att ta höjd för en ekonomisk reserv istället för att belasta checkkrediten eller att göra realistiska kalkyler och beräkningar. 

– Eftersom vi har varit med i oändligt många affärer har vi massor av erfarenheter och kontakter att förmedla. Det enda du som kund behöver göra för att få del av allt det helt gratis, är att komma till oss tidigare i processen, redan när tankarna börjar formas kring vad det är du ska göra, säger Ulf Möller.

Här är checklistan för en lyckad investering:

  1. Kom till oss med dina tankar och idéer om hur ditt företag kan växa. Du är expert på din verksamhet. Vi kan ge dig fler perspektiv på din investering, andra frågeställningar som behöver belysas, värdefulla kontakter och verktygen för att växa.  
  2. Gör en noggrann investeringsbudget, baserad på offerter från byggare och andra leverantörer.
  3. Räkna med att du kommer att behöva en buffert på 10 procent av den totala kostnaden.
  4. Det kostar att växa, så se till att du kan hantera de effekter din investering får på ditt rörelsekapital. Det är dyrt att låna till den dagliga verksamheten. 
  5. Se till att ha koll på de tillstånd som behövs, till exempel när du bygger ut för fler djur.